Manuele lymfedrainage

Lymfedrainage is een zachte massagetechniek voor het stimuleren van het lymfestelsel. Lymfevaten hebben eigen spiertjes met een “pompende” werking. Dit zorgt daardoor voor het vooruitduwen van het lymfevocht. Kleine klepjes in de lymfebanen voorkomen vervolgens het terugstromen van de lymfe. Wanneer sprake is van een stoornis is het nodig om het lymfestelsel te stimuleren. Dit zorgt voor een verbeterde en snellere afvoer van het teveel aan vocht (oedeem). Een zachte pompende lymfedrainage massagebeweging stimuleert de vochtopname door de lymfvaten. Het verhoogt bovendien de transportcapaciteit van het lymfestelsel.

Bij welke klachten helpt manuele lymfedrainage?
De lymfedrainage behandeling heeft een positief effect bij lymfoedeem en lipoedeem. Maar het is altijd een onderdeel van een combinatie van behandelingen. Lymfedrainage zorgt bij lymfeoedeem voor het verminderen van het oedeem en het zoveel mogelijk verminderen van de zwelling. Soms is dagelijkse behandeling nodig, zolang het oedeem nog kan verminderen.

Bij lipoedeem zorgt manuele lymfe drainage voor het verminderen van de pijn. Doordat lipoedeem pijnlijk is bij aanraken of stoten, is het daardoor lastig om de druk van zwachtels en elastische kousen te verdragen. In dat geval zal de oedeemtherapeut eerst beginnen met lymfedrainage. De huid is daardoor minder gevoelig voor druk en de spanning en lipoedeem pijn zal vervolgens verminderen.